Grön milstolpe nådd i produktionen av ferrolegeringar med biokol

I en banbrytande industriell kampanj har Vargön Alloys, under Bio4SAF-projektet, finansierat av Energimyndigheten, framgångsrikt implementerat biokol i sin produktionsprocess för ferrokrom (FeCr), vilket markerar ett betydande steg mot hållbarhet inom sektorn för ferrolegeringar. Initiativet ledde till produktion av cirka 350 ton biokol-kromitbriketter, vilka ersatte cirka 20 procent av den traditionellt använda fossila koksen med biokol i ljusbågsugnoperationerna.

Bio4Safe

Kampanjen kännetecknades av noggrann planering och genomförande, vilket säkerställde en smidig användning av ugnen samtidigt som olika operativa parametrar som avgaskomposition, temperatur och dammgenerering noggrant övervakades. 

– Denna innovativa metod stöder inte bara industrins övergång från fossilbaserade till biobaserade lösningar utan minskar också avsevärt de fossila koldioxidutsläppen," säger projektkoordinatorn Elsayed Mousa, Swerim. Resultatet stöder inte bara en grönare produktionsmetod utan visar också på effektivt samarbete och en innovativ anda hos alla involverade parter.

Som ferrolegeringsproducent visar projektet Bio4SAF ett utmärkt och innovativt sätt att integrera biokol i produktionsprocessen. Projektet demonstrerar hur mindre processförändringar kan ha en positiv inverkan på koldioxidavtryck. Framgångarna i projektet är en viktig milstolpe för Vargön Alloys AB:s hållbarhetsplan. 

– Vi på Vargön har satt ett ambitiöst mål att minska våra fossila koldioxidutsläpp kopplade till reduktionsmedel med 30 procent till 2030. Därför är resultatet från Bio4SAF-projektet en avgörande milstolpe i vår hållbarhetsresa, säger Annelie Papadopoulos, chef för processmetallurgi, kvalitet och miljö på Vargön Alloys AB.

Envigas bidrag att leverera högkvalitativt biokol, från småskaliga försök till storskalig implementering, understryker vikten av långsiktigt samarbete och innovation i att främja biokolapplikationer. Detta initiativ skapar en solid grund för framtida klimatåtgärder inom den metallurgiska industrin. 

– Framgången är ett bevis på att kraften i samarbete och innovation när det kommer till att minska de fossila koldioxidutsläppen i metallurgiska processer, säger Tobias Brink, chef för affärsutveckling på Envigas.

Denna framgångsrika kampanj markerar avslutningen på det treåriga Bio4SAF-projektet, med deltagare från Vargön Alloys, Envigas och metallforskningsinstitutet Swerim. Elsayed Mousa på Swerim förblir engagerad i att främja användningen av biokol och lovar fler innovationer i framtiden.

För mer information vänligen kontakta Elsayed Mousa på Swerim.