Kontakt
Svensk standard internationellt erkänd
Mikroskopiskt små bubblor kan ställa till gigantiska problem. I alla fall om bubblorna består av ädelgasen argon och har hamnat i pressade metallstycken. Men nu har en forskargrupp vid metallforskningsinstitutet Swerim, tagit fram en standardiserad mätmetod som identifierar den defekta metallen med argonbubblorna. En svensk standard, som har blivit internationellt erkänd.
Köper du en cykelhjälm eller en skallra till ett spädbarn vill du veta att den är testad och säker enligt svensk standard. Det samma gäller många produkter inom industrin. Men innan augusti 2018 fanns det inte någon svensk standard för att kvalitetssäkra stycken av metall, som tillverkats genom metoden PM HIP (Hot Isostatic Pressing). Materialet som tas fram med just den här metoden är korrosionsbeständigt och klarar hårt tryck. Det används till exempel på oljeriggar, i rören på havsbotten.
Det finns dock en risk vid tillverkningen. Argonet som används för att pressa metallen till sin form, kan i olyckliga fall läcka in och bli kvar som bubblor i materialet. Bubblorna är mikroskopiskt små men gör metallen skör – vilket förstås skulle kunna innebära en katastrof om inte just dessa defekta metallkroppar identifieras och tas ut ur produktionen.
Företag som tillverkar metall med den här metoden har förvisso haft sina kontrollmetoder, för att identifiera den defekta metallen, men det fanns ingen enhetlig metod som kunderna kunde begära oavsett leverantör. Pelle Mellin, forskare vid metallforskningsinstitutet Swerim, fick uppdraget att leda ett projekt med målet att uppnå just en enhetlig metod och en standard som beskriver denna. Under tre år har han systematiskt säkerställt en mätmetod som i augusti 2018 blev godkänd av SIS, Swedish Standards Institute.
– Det var en stor tillfredsställelse att kunna publicera standarden. Vi är faktiskt först i världen med att ta fram en sådan, berättar Pelle Mellin som just nu arbetar med att även den internationella standardiseringsorganisationen ISO ska godkänna testmetoden.
Hos ISO är kravbilden för godkännande ännu högre, så ytterligare försök krävs. Tolv laboratorier runt om i Europa ska göra mätningar på samma metallstycke, enligt svensk standard. För att det ska bli godkänt av ISO krävs att mätningarna inte differentierar för mycket.
Forskningen vid Swerim, som lett fram till den svenska standarden för att kvalitetssäkra metall tillverkad med metoden PM HIP har skett i samverkan med Sandvik Materials Technology, Bodycote HIP, Erasteel Kloster, Carpenter Powder Products och SIS Swedish Standards Institute.
Vill du veta mer om den svenska standarden för att kvalitetssäkra metall? Kontakta: pelle.mellin@swerim.se